Specials

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Audi TT 8N Roadster 3.2VR6 Special

Omdat het bij deze special gaat om een speciale motor, hebben we het deze keer weinig over het model TT 8N Roadster zelf.

Omdat het bij deze special gaat om een speciale motor, hebben we het deze keer weinig over het model TT 8N Roadster zelf.

De ingenieurs van Volkswagen, onder leiding van Ferdinand Piech, hadden eind jaren 80 een nieuwe motor ontwikkeld. Wisten zei veel dat het ook meteen één van de gaafst klinkende 6 cilinder motor ging worden?! Een V6 motor was volgens Volkswagen te groot, dus hebben de ingenieurs een VR6 motor ontwikkeld. V staat voor Verkurtzer ‘’verkorte’’ en R staat voor Reihenmotor ‘’lijnmotor’’. Moet je voorstellen dat bij een V motor de blokhoek tussen de 60 en 90 graden ligt en bij de VR6 motor is dat maar 15 graden, zeldzaam! De motor was zelfs zo klein dat hij ook in een Volkswagen Polo gemonteerd kon worden, alleen dat werd ‘m niet vanwege de kostprijs. De 3.2VR6 begon zijn leven als 12 klepper, maar werd later ook leverbaar met 24 kleppen.

Wat nog meer dan zeldzaam was, zeg maar; nog nooit daarvoor in een productieauto geleverd, dat was de DSG versnellingsbak. De DSG versnellingsbak werd beschikbaar bij de Golf R32, die natuurlijk ook die waanzinnige 3.2VR6 in het vooronder had liggen. De Audi TT 3.2 VR6 Roadster kwam in 2003 en in 2004 kon je de TT 3.2VR6 ook met een handgeschakelde versnellingsbak bestellen. Doordat de hype met de DSG zo groot was, zijn mensen destijds blijkbaar helemaal vergeten dat er ook een handgeschakelde versnellingsbak leverbaar was. De handgeschakelde variant is dus momenteel ook heel beperkt te vinden. In de hele wereld worden er momenteel maar 12 exemplaren online aangeboden!

Het mooie aan een 3.2 VR6 Roadster is dat je ‘m aan het exterieur maar aan éen kenmerk kon herkennen en dat was het 3.2 embleem. In 2003 kon je namelijk ook een S-line Sportpakket bestellen bij de 1.8 Turbo modellen, dit sportpakket was gelijk aan het 3.2VR6 pakket. Audi had destijds, wat mij betreft, best iets meer kenmerkende 3.2VR6 details mogen gebruiken. Het lijkt mij niet dat Audi het de normaalste zaak van de wereld vond om zo’n bijzondere motor in een TT te lepelen? Aan de andere kant; Volkswagen ontwikkelde in die tijd ook de zeer bijzondere W8 motor en Audi(ook Volkswagen) presteerde het om een W12 onder de motorkap van een Audi A8(ook de VW Phaeton en Touareg) te leggen.

Wat is autotechniek toch mooi!

Zoekt u een Audi TT 3.2VR6? Laat het ons weten op de onderstaande link:
https://cabriomaarten.nl/zoekopdracht/

Met een open groet,
Maarten

SLK R170/171 special!

Broers kunnen veel op elkaar lijken, maar gelijk worden ze nooit.

SLK R170/171 special!

Broers kunnen veel op elkaar lijken, maar gelijk worden ze nooit. Dit geldt voor de broers genaamd R170 (links) en R171 (rechts).

De motor:

Ze zijn allebei van aluminium gemaakt, maar de R170 heeft 3 kleppen per cilinder en zijn broer heeft 4 kleppen per cilinder. Of terwijl de ene broer (de R171) heeft een grote mond en een klein hartje, lees een prachtig geluid, maar het vermogen geeft geen wauw gevoel. De R170 heeft daarentegen minder vermogen, maar is wel een stuk agressiever.

Het design:

Ze pronken allebei met die prachtige ster in het front, maar ze zijn wezenlijk anders qua design. Als je je focus van het front van de R170 langzaam naar de R171 verlegt, dan merk je dat het design van smooth naar stoer over gaat.

Het interieur:

Als broers allebei een beige-kleurige trui met een witte blouse aan hebben, dan is het soms aardig lastig om ze te onderscheiden. Het interieur van de R170 is net een modewinkel. Er is veel aandacht besteed aan het design, aan mooie kleuren en prachtig materiaalgebruik. Hoe anders is het bij zijn broer! De leefruimte van zijn broer is in een andere tijdsgeest bedacht en ontworpen en dat betekent: lichte materialen, veel knopjes en een ergonomisch hoogstandje!

Historie:

De R170 heeft zijn bestaan onder andere te danken aan de andere roadster in de Mercedes-Benz familie; de R129. Er was destijds twijfel of de SL R129 een hard top moest krijgen of dat dit werd toegewezen aan de R170. Uiteindelijk is de R170 een icoon in wording met een prachtig jaren 90 design! Zowat iedereen weet dat roest destijds zo’n beetje normaal was, maar dat neemt niet weg dat dit een zeer ingenieus totaalplaatje is! In het tijdperk van de R171 moest alles lichter, sneller en nog sneller. Dit ging prima, maar kwalitatief liet deze SLK wel enkele steekjes vallen. Zo valt het materiaalgebruik van het interieur tegen en zijn door het gebruik van een lichter soort materialen de geluiden van de hard top constructie toegenomen.

Samenvattend:

De broers lijken inderdaad wel op elkaar, maar de basisgedachte is anders en dat maakt de broers even bijzonder en uniek! Net zoals in het echt. Je kunt met de ene broer beter, dan met de andere…

BMW E46 Cabriolet special!

Je kunt haar eigenlijk vergelijken met een familielid die 22 jaar oud is, maar eruit ziet als 17 jaar.

Je kunt haar eigenlijk vergelijken met een familielid die 22 jaar oud is, maar eruit ziet als 17 jaar. Een compliment? Dat laat ik aan jullie over. Bij de E46 pre-facelift is dat zeker een compliment, want dit zegt wat over hoe tijdloos het model is. Is het dan met de facelift andersom het geval? Je bent 17 en wordt ingeschat als 22? Zeker niet! De facelift wordt gezien als een moderne jaren-2000 cabriolet met echte, echte BMW genen.

De motor:

De motoren hebben meerdere eigenschappen met elkaar gemeen, waaronder; ze zijn allebei verslavend. Daarmee bedoel ik dat ze een karakter hebben, die in ieder geval nooit verveeld. De motoren dragen allebei de naam M54, de pre-facelift betreft een 325i, dus die noemen we M54B25 en de facelift betreft een 320i, dus die noemen we M54B22. Huh? B22? En het is een 320i? Dat klopt! De cilinderinhoud van de 320i betreft 2.171 CC. De voorganger van de E46 Cabriolet, de E36 Cabriolet, was natuurlijk ook al leverbaar met 6-cilinder motoren. De voorloper van de M54B25 was de M52B28 en de voorloper van de M54B22 was de M52B20.

Het design:

De overgang van de BMW E36 Cabriolet naar BMW E46 Cabriolet ging van een hoekig naar een vloeiend design. Enkele grote aanpassingen zoals; een andere kapconstructie, xenon verlichting met lens en navigatiesysteem met beeldscherm werden doorgevoerd. Een groot compliment voor het design E46 Cabriolet is dat je ‘m geen 22 jaar oud of bij de facelift geen 17 jaar oud zou geven. De facelift kwam in 2003 op de markt en die werd onder andere voorzien van; andere koplampen, achterlichten met led verlichting en anders gevormde bumpers.

Het interieur:

Het interieur van de E46 Cabriolet deelt nog best wel wat zaken met de E36 Cabriolet. Zo is de naar de bestuurder gedraaide middentunnel, de knoppen-zee aan functies en de ergonomische sportpositie kenmerkend gebleven. Opties zoals; elektrische stoelverstelling, licht/regensensor en telefoonvoorbereiding, die bij de E36 Cabriolet nog best wel uniek waren, waren eigenlijk bij de E46 Cabriolet de normaalste zaak van de wereld. Het verschil tussen pre-facelift en de facelift in het interieur? Eigenlijk heel weinig. Features zoals; bandenspanningscontrole, Bluetooth voorbereiding en sommige Special Editions, maakten het verschil.

Samenvattend:

Weet je wat de E46 Cabriolet eigenlijk het meest uniek maakt? Kijk, over het design kunnen we urenlang discuseren, maar over smaak valt niet te twisten. Waar ook niet over te twisten valt, is dat dit BMW’s sterkste periode was m.b.t. de motoren. Dat je familielid 22 jaar is en wordt ingeschat als 17 jaar, of andersom, is een persoonlijk iets toch? Het feit is dat het familielid 22 (of 17) jaar is, net zoals bij de E46 Cabriolet.

E46:

E46 facelift:

Met een open groet,
CabrioMaarten

Mazda MX-5 NB/NC Roadster special!

De Mazda MX-5 is één van de weinige roadsters met de motor voorin, die heel dicht bij de natuur van een roadster

Mazda MX-5 NB/NC special!

Als je zo dicht mogelijk bij je eigen natuur leeft, dan is de kans groot dat je over het algemeen goed floreert. Jouw natuur is namelijk je eigen ik en je eigen ik wil het liefst doen wat vanaf jouw geboorte jouw natuur is. De natuur van de MX-5 roadster komt ook heel dicht bij zijn eigen natuur. Het woordje roadster verklapt natuurlijk al dat het een 2-zitter is, maar de natuur van een roadster is natuurlijk:

– Een compacte 2-zitter
– Sportief weggedrag
– Veel beleving

De Mazda MX-5 is één van de weinige roadsters met de motor voorin, die heel dicht bij de bovenstaand genoemde natuur komt.

De motor:

De motoren in deze NB en NC maken allebei gebruik van de SV-T technologie. Even makkelijk gezegd; een variabele kleppentiming die middels hydraulische druk de stand van de nokkenas aanpast, waardoor er bij een bepaald toerental meer lucht en dus meer vermogen in de motor wordt gecreëerd. Het vermogen voor de NB 1.8 betreft 147pk en deze NC haalt 160pk uit 2.0 motor. Dan zou je zeggen, dat valt toch wel mee?! Dat klopt, maar ben je ook op de hoogte van het gewicht? De NB weegt maar 1040kg en de NC 1092kg, dat betekent feest!

Het design:

Natuurlijk kennen we allemaal dat kenmerkende design van de Mazda NA. Deze staat bekend om die prachtige klapkoplampen. Omdat het natuurlijk een stukje moderne moest, heeft Mazda bij het design van de NB-generatie gekozen voor een vaste koplamp met halogeen verlichting. Is het karakter van de NA dan niet meer terug te zien in de NB? Zeker wel! Het lijnenspel van de NA komt in heel veel aspecten terug in dat van de NB. En de NC? De NC kwam in 2005 op de markt en leidde bij veel MX-5 rijders tot frustratie, omdat het in geen velden of wegen meer leek op het kenmerkende design van de NA. Als we even 18 jaar verder gaan in de tijd dan wordt de NC steeds meer gewaardeerd. Een knap stukje design die zeker niet laat zien dat de NC al sinds 2005 op de markt is! De NC oogt speels en heeft een modern lijnenspel met prachtige Chrome accenten.

Het interieur:

Hoewel het interieur van de NA misschien een beetje ‘plastic’ aanvoelt, heeft het wel precies de elementen die nodig zijn voor een pure roadster; een kachel en verlichting. Het interieur van de NB is zeker geen evolutie als je het vergelijkt met de NA. De harde plastic materialen bleven behouden en de brood nodige functies om het plezier van een pure roadster te kunnen ervaren, vertalen dezelfde gedachte als het interieurdesign van de NA. Ondanks het pure interieurkarakter, kwamen er wel enkele comfortabele/veilige opties beschikbaar bij de NB. Airco, stoelverwarming, airbags en een rolbar werden beschikbaar bij de NB. De NC werd een compleet ander verhaal. De plastic materialen werden behouden, maar het werd wel veel gezelliger in de cockpit. Wat dacht je van? Een optioneel BOSE soundsysteem, automatische climate controle, automatisch inklapbare hardtop en stuurwielbediening? Veel luxer dus!

Samenvattend:

Wil je even alle stress van de week eruit werken? Pak dan de MX-5 NB 1.8 SV-T uit de schuur voor een ritje.

Ben je een sportieve rijder die het ook leuk vindt om af en toe een relaxt gesprek te voeren met je bijrijder? Pak dan de MX-5 2.0 SV-T uit de schuur voor een ritje, maar weet dat deze MX-5 ook het karakter heeft om alle stress van de afgelopen week eruit te kunnen werken.

NB:

https://cabriomaarten.nl/collectie/mazda-mx-5-nb-fl-1-8-sv-t-twins-stratosblue/

NC:

https://cabriomaarten.nl/collectie/mazda-mx-5-nc-roadster-2-0-sv-t/

Met een open groet,
CabrioMaarten